Hoe belangrijk is een goede singel?

Onderschat het effect van een singel niet

Singels zijn een onmisbaar onderdeel en moeten net als het zadel zelf goed passen bij de anatomie van het paard. In deze blog ontdek je waarom de keuze van de juiste singel en de plaatsing ervan van cruciaal belang zijn voor het comfort en welzijn van je paard. Wil je meer weten over de juiste lengte, lees dan Hoe lang moet mijn singel zijn?

 

Variatie in de Singelgroeve

De singelgroeve, de plek waar de singel ligt of beter gezegd, wilt liggen, is niet bij elk paard hetzelfde. Bij het ideale plaatje ligt de singelgroeve in lijn met de singelstoten, waardoor een rechte singel kan werken (vaak blijkt een anatomische singel aangenamer te zijn voor het paard). 

Normale singelgroeve
singelgroeve meer naar voor
singelgroeve meer naar achter

Pas de singel aan aan jouw paard

Sommige paarden hebben de groeve meer naar voren of naar achteren liggen. In zulke gevallen en als de singelstoten niet op de juiste plaats kunnen bevestigd worden, is een aangepaste singel nodig om te voorkomen dat het zadel naar de singelgroeve wordt getrokken en gaat schuiven. Als je er zelf niet aan uit kan welk type singel geschikt is voor jouw paard, kan een gediplomeerd zadelpasser je daarbij adviseren.

Elasticiteit en balans

Sommige singels zijn voorzien van elastiek. Dit elastiek hoort aan beide kanten van de singel te zitten voor een evenwichtige aansingeling. Het zorgt ervoor dat de druk symmetrisch verdeeld wordt en voorkomt eenzijdige belasting*. Dat is belangrijk voor de balans van het zadel en het comfort van het paard. Maar let op: te veel elasticiteit kan instabiliteit veroorzaken, terwijl te weinig elasticiteit tot te strak aansingelen kan leiden. De mate van elasticiteit is dus belangrijk! Verder moeten we er attent op zijn dat door het dagelijkse gebruik van de singel de elastiek in de loop van de tijd verzwakt en zijn elasticiteit verliest. 

 

Verander niet alles tegelijk

Wanneer je een nieuw zadel hebt of aanpassingen aan je huidige zadel hebt laten doen, is het belangrijk om je paard de tijd te geven om eraan te wennen voordat je ook de singel verandert. Het stapsgewijs aanpakken van veranderingen maakt het gemakkelijker om de resultaten afzonderlijk te beoordelen en te begrijpen.

 

Vraag advies aan een gediplomeerd zadelpasser

Een ervaren zadelpasser kan je helpen bij het kiezen van de juiste singel voor je paard. Met hun kennis en inzicht kunnen ze de unieke anatomie van je paard evalueren en aanbevelingen doen die bijdragen aan optimaal comfort, balans en bewegingsvrijheid tijdens het rijden.

*we gaan hier uit van een normale situatie en niet van een paard met een behoorlijke asymmetrie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.