Kan mijn zadel op maat gemaakt worden?

De boom breder maken in de Pers: Risico's 

Op maat maken van een zadel zonder verwisselbaar verwisselbaar kopijzer zoals een zadel met een houten boom kan, afhankelijk van het merk, in de zadelpers kunnen. Daar zijn echter nadelen aan verbonden. Maak je een boom breder in de pers, dan komt er een druk op de klinknagels (die het kopijzer en de boom samen houden) te zitten. Hierdoor wordt de kans groter dat deze afbreken. Door een gebroken klinknagel kan het kopijzer breken en kan bijgevolg de boom breken. Nog een ander risico is dat de boompunten scheef geperst worden. Dit is onherstelbaar.

Een corrigerende pad is niet de oplossing voor een te breed zadel

In onze zoektocht naar de ideale zadelvorm is het belangrijk te begrijpen waarom een zadel dat te breed is of beter gezegd waarvan de hoek van de boomtakken te groot is, niet simpelweg kan worden gecorrigeerd met een pad. Deze veelvoorkomende praktijk is geen ideale oplossing. 

Een cruciaal aspect is dat een pad de hoek van de boomtakken niet verandert. Dit betekent dat de druk die wordt veroorzaakt door een te breed kopijzer nog steeds aanwezig zal zijn, zelfs met het gebruik van een pad. Er kunnen zelfs drukplekken optreden. Er zijn zeker situaties waar een pad gebruikt kan worden maar niet om een zadel dat te breed is smaller te maken. 

te breed zadel
te breed zadel met pad
Zadelboom uit hout

Verstellen in de Pers: Nadelen van smaller maken

Wanneer je een houten zadelboom in de pers smaller maakt, heeft dit gevolgen voor het hele voorste gedeelte van de zadelboom. Dit omvat de hoek van de rails en de twist van het zadel. Dit zijn dingen waarvan je meestal helemaal niet wil dat ze smaller worden. Bovendien blijkt dat een smaller gemaakt zadel op den duur uit zichzelf weer breder wil worden. 

Treeclix als Veilige Oplossing

Een effectieve oplossing om de zadelboom smaller te maken zonder het risico op schade en zonder ongewenste veranderingen in andere delen van de boom, is het gebruik van Treeclix. Deze methode biedt een veilige manier om de pasvorm van het zadel te verbeteren zonder de structurele integriteit van de boom te compromitteren. Met Treeclix kun je zorgen voor een nauwkeurige afstelling van de boommaat zonder onherstelbare schade aan de boom.

Treeclix base
Treeclix met opzetstuk
Treeclix met opzetstuk
Opzetstukken Treeclix

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.