Waarom een zadelcontrole uitvoeren?

Als gepassioneerde paardeneigenaar en ruiter weet je als geen ander hoe belangrijk het is om jouw trouwe viervoeter comfortabel en gezond te houden tijdens het rijden. Meer en meer ruiters weten het inmiddels maar toch wordt het zadel soms nog over het hoofd gezien. Een goed passend zadel is niet alleen essentieel voor het paardenwelzijn, maar het heeft ook directe invloed op jouw rijcomfort en prestaties. 

Gediplomeerd zadelpasser controleert pasvorm

Het belang van zadelcomfort voor jouw paard

Net als mensen hebben paarden een eigen lichaamsbouw en fysieke kenmerken. Een zadel dat niet goed past bij de anatomie van jouw paard kan leiden tot ongemak, pijn en zelfs lichamelijke problemen. Het kan voor wrijving, drukplekken en beperkte bewegingsvrijheid zorgen. Dit resulteert in verminderde prestaties en een paard dat niet graag wil werken. Een zadelcontrole door een zadelexpert geeft je de mogelijkheid om het huidige zadel te beoordelen en, indien nodig/ mogelijk, aan te passen voor een optimale pasvorm.

Optimaliseer jouw rijcomfort en prestaties als ruiter

Maar voor jou als ruiter is de pasvorm ook van belang. Als het zadel voor de ruiter niet geschikt is, kan dit leiden tot een slechte houding en het niet in balans zitten. Hierdoor kan je niet soepel meebewegen met de beweging van het paard. Zelfs niet als je met ruiterfitheid bezig bent.  Naast dat dit pijnlijke is voor het paard, kan dit fysieke klachten bij jou als ruiter veroorzaken. Denk hierbij aan pijn in de onderrug, heupen, knieën... Bij een zadelcontole krijg je een zadeladvies dat je de mogelijkheid geeft om een zadel te vinden dat past bij jouw lichaamsbouw en dat jouw rijstijl ondersteunt. Hierdoor kun je jezelf beter kunt concentreren op het trainen en genieten van je paard.

Voorkom gezondheidsproblemen bij jouw paard met een zadelpasconsult

Op lange termijn kan een slecht passend zadel gezondheidsproblemen bij jouw paard veroorzaken. Drukplekken kunnen leiden tot pijnlijke plekken en zelfs wonden. Bovendien kunnen spierproblemen en rugklachten ontstaan. Door regelmatig een zadel specialist een controle te laten uit te voeren, kun je deze problemen vroegtijdig opsporen en voorkomen, waardoor het welzijn van je paard wordt bevorderd.

De sleutel tot  betere prestaties en evolutie is een goed zadel

Als ambitieuze ruiter wil je jouw paard de beste kansen geven om te groeien en te presteren in de sport. Een goed passend zadel is een cruciaal onderdeel van deze reis. Met een goed passend zadel kan je paard vrij en ongehinderd bewegen, waardoor hij zijn volledige potentieel kan benutten. Een zadelpasconsult kan zelfs kleine zadel aanpassingen opleveren die een wereld van verschil maken in de prestaties van jouw paard.

Wacht niet tot problemen zich voordoen; investeer in het welzijn van je paard en jezelf door regelmatig een zadelpasconsult door een vakkundige zadelexpert te laten uitvoeren. Jouw paard zal je dankbaar zijn, en jij zult het verschil merken in jouw prestaties en rijplezier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.