Wanneer een pad of wolletje gebruiken?

Verschillende redenen om een pad te gebruiken

Een pad of een wolletje kan om verschillende redenen toegevoegd worden. Je kan het willen gebruiken om de pasvorm of balans van het zadel te verbeteren, maar ook om comfort voor het paard te verbeteren en soms gewoon omdat je het mooi vindt. Ongeacht je doel een pad heeft invloed op de ligging van je zadel. Heb je een zadel dat zonder pad is aangemeten? Dan kan het ervoor zorgen dat je zadel niet meer past. Bespreek altijd het gebruik van een pad met een gediplomeerd zadelpasser.

Een pad lost een te breed zadel niet op

Heel vaak zien we dat ruiters een pad toevoegen wanneer het zadel eigenlijk te breed is voor het paard.  Daarom is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat een pad of wolletje een te grote boommaat niet oplost. De boommaat of beter gezegd de hoek van de boomtakken verandert namelijk niet bij het toevoegen van een pad. Dit wilt zeggen dat de druk dat hierdoor veroorzaakt wordt, blijft bestaan. Als de druk te groot is, kan de spier niet goed meer doorbloedt worden met als gevolg dat de spier wegkwijnt. 

Waarvoor kan een pad wel een oplossing zijn?

Als de hoek van de boomtakken wel klopt, maar de vorm van het kopijzer is te breed of het paard heeft niet voldoende spieren, dan kan een pad wel een uitkomst bieden. De pad dient dan om de 'ruimte' op te vullen.
Ook het kan voorkomen dat de zadelboom wel geschikt is voor het paard in kwestie maar dat de balans niet klopt. In het beste geval kloppen de zadelkussens voor het paard maar soms kan een pad de balans wel net genoeg verplaatsen zodat een zadel wel gebruikt kan worden. 

Let op de maat! Als de pad te klein is, creëer je een richel onder het zadel. Dit zorgt voor een drukpunt. De pad moet vooraan en achteraan zichtbaar zijn. Ook het materiaal waarvan het gemaakt is, is belangrijk. Een pad gemaakt van 'closed cell' schuim van medische kwaliteit is duurzaam en blijft zijn drukverlagende eigenschappen bezitten tijdens beweging.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.