Past mijn zadel op alle paarden?

"Ik zoek een zadel dat op alle paarden past." Sommige mensen verwachten dit en helaas zijn er ook nog steeds ruiters die denken dat ze zulk zadel hebben. Er zijn ook wel zadelmerken die zichzelf verkopen als volledig aanpasbaar, maar is dit ook zo?

Aanpasbaar zadel

Paarden kunnen zeer snel veranderen. Bijvoorbeeld, in de zomer kunnen ze snel in gewicht toenemen door meer weidegang, of wanneer ze in een revalidatieproces zitten of wanneer ze simpelweg groeien. Deze veranderingen kunnen aanzienlijke invloed hebben op de pasvorm van het zadel. Een belangrijke vraag die zich stelt, is in hoeverre je een zadel kunt aanpassen aan deze veranderingen. Kan een zadel volledig aangepast worden?

Variabelen bij de zadel pasvorm

Bij het selecteren van een zadel is het cruciaal dat de zadelboom aansluit bij de rug van je paard. Dit omvat verschillende variabelen.

In het voorste deel moeten we rekening houden met de breedte van de boom, de hoek van de boomtakken, de vorm van het kopijzer, en de lengte en vorm van de boomtakken.

Wanneer we meer naar het midden van de zadelboom gaan, de zogenaamde twistregio, moeten we letten op de afstand tussen de rails en de hoek ervan. 

Verder speelt de totale lengte van de zadelboom mee, net zoals de curve van de boom in de lengterichting van de rug en de hoek van de lepel. 

Meer dan boommaat alleen

Het kiezen van een goed passende zadelboom gaat echter verder dan alleen de juiste hoek. Het type boom, de vorm, de kussens en de singelophanging spelen allemaal een cruciale rol bij het waarborgen van het welzijn en het comfort van je paard. 
Je kan niet al deze variabelen zomaar veranderen. De veranderingen die je kan uitvoeren, beperken zich tot het kopijzer. Dit kan gebeuren door een verwisselbaar kopijzer te gebruiken,  het zadel in de pers te doen of er kan Treeclix geïnstalleerd worden indien het zadel smaller gemaakt moet worden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.